Andere Werelden

Iedereen leeft in zijn eigen wereld, maar sommige werelden staan veel verder van ons vandaan dan andere. Hoe is het om, als succesvol kunstenaar, te vluchten uit je vaderland, en in een vreemde cultuur helemaal opnieuw te moeten beginnen? Hoe kun je, als Rock & Roll-fotograaf, goed werk blijven maken als je komt te wonen in een instelling voor Korsakov-patiënten? Hoeveel moois verwacht je in het leven als je woont in een krottenwijk?

Galerie Sous Terre wil met een bijzonder kunstevent enkele van deze werelden ontsluiten en laten zien dat kunst verder reikt dan een mooi schilderij boven de bank of een beeld in de tuin. Tijdens de Kunstbeurs van Noord-Brabant (zaterdag 24 juni en zondag 25 juni, Galerie Sous Terre,  Lithoijen) worden er speciale activiteiten en een reeks bijzondere exposities georganiseerd rondom het thema “Andere Werelden”. De exposities zullen gedurende de hele zomer te zien blijven in de Galerie. Wat is er te doen?

 

Exposities

  1. In Europa levende Syrische kunstenaars presenteren hun werk in een bijzondere tentoonstelling onder de noemer “In Een Land Hier Ver Vandaan”.
  2. Een unieke presentatie “Kunst In-zicht” laat zien hoe kunst wordt gemaakt door kunstenaars met Korsakov, georganiseerd door De Nieuwe Hoeve.
  3. Expositie “Vrijheid” van Ans Markus.
  4. Expositie “In een Land hier Ver Vandaan” van een aantal kunstenaars van Galerie Sous-Terre, waaronder Katinka Waelbers, Marian Houtkamp en Wim Jonker.

 

Beleven

Wat verwacht u van een krot? In het Unofficial Housing project van Philipp Dorstewitz & Fernando Caceres wordt een typisch krottenwijkhuis nagebouwd met een erg verrassend interieur. U mag alleen naar binnen als u in bezit bent van een golden creditcard!

Leeft u mee met andere mensen in andere werelden? Fotograaf Ron van Wieringen komt met zijn wish-box: bezoekers kunnen een wens, groet of gedachte overbrengen naar mensen die leven in een andere wereld via foto’s op facebook.

 

Thema avond

Hoe vang je een andere wereld in beeld? Ans Markus (kunstenares en beschermvrouw van de zorginstelling Dijkstaete) geeft een roerende presentatie op zaterdagavond 20.00 uur.

Wat gebeurt er met een kunstenaar als hij gedwongen wordt in een andere wereld te leven en werken? Zaterdagavond vindt onder leiding van Peter van Aar een bijzonder interview plaats met kunstenaars uit “Andere Werelden” en met mensen van ‘Brabant Zorg‘.

Verder zijn er op zaterdagavond rondom dit thema voorstellingen te zien van ‘Theatergroep Hertog Zout‘ en is er live muziek.

Ans Markus, De pijn van oud, 120x120 cm, olieverf op linnen

Ans Markus, De pijn van oud, 120×120 cm, olieverf op linnen

 

Ans Markus behoort tot een selecte groep van Nederlandse realistische schilders die een geheel eigen stijl ontwikkelden. Ans werd in 2009 uitgeroepen tot kunstenares van het jaar. Zij kreeg bekendheid met haar vrouwen in windsels en met dubbelportretten van moderen meesters als Picasso en Klee. Door de directe persoonlijke betrokkenheid bij haar onderwerpkeuze verwierf zij een bijzondere positie binnen het spectrum van hedendaagse realistische kunstenaars in Nederland. In haar werk gaat zij dieper in op thema’s die brede lagen van de bevolking tot de verbeelding spreken. De confrontatie met ouderdom, pijn en verlies, twijfel en angst geeft zij weer in indrukwekkende series.

In de serie ‘De pijn van oud‘ speelt haar eigen moeder de hoofdrol. Markus vertelt aan de hand van intieme en verstilde beelden over de laatste levensperiode van haar moeder, die zij doorbracht in een verzorgingstehuis. Iedere zoon en iedere dochter met een bejaarde ouder zal het herkennen: het gevecht tegen aftakeling, de ijzeren regelmaat van het eindigend leven, de afhankelijkheid die ontroering maar soms ook wrevel wekt. Als beschermvrouw van de zorginstelling ‘Dijkstaete’ , onderdeel van ‘Brabant Zorg‘ , zal Ans op zaterdagavond op de beurs hierover een roerende presentatie geven.