Edward de Bono Foundation

De Nederlandse Edward de Bono Foundation koestert, verspreidt en ontwikkelt het gedachtegoed van Edward de Bono in het Nederlandse onderwijs. Het patroon doorbrekend denken van deze medicus-filosoof op het gebied van toegepast creatief denken is hun inspiratiebron. Edward de Bono is vooral bekend van de zes denkhoeden. Achter deze op het oog zo simpele methode ligt een heel diepgaande en invloedrijke theorie over het ontwikkelen van denkvaardigheid.

Al vele jaren spant de Foundation zich in om voor kinderen een veilig en inspirerend onderwijs-systeem te creëren, waar ze hun kwaliteiten en ambities volledig kunnen ontplooien. Onderdeel van hun beleid is het geven van workshops voor het basisonderwijs waarin kinderen op een heel speciale, aantrekkelijke en creatieve manier hun denkvaardigheid en zelfvertrouwen leren vergroten. De laatste, zeer essentiële workshop als sluitsteen voor dit proces, heet ‘Verbeeldingskracht’. Tijdens deze workshop, die wordt gegeven in het atelier van DITS Creative Thinking te Lith, ervaren de leerlingen een zogenoemde ‘growth mindset’ die haar verbeelding vindt in heel bijzondere tekeningen. Deze verbeeldingen worden vervolgens onder leiding van kunstenares Edith Henskens op canvas vertaald. Onderdeel van deze aanpak is een samenwerking met Galerie Sous-Terre te Lithoijen, die al een aantal speciale exposities heeft organiseert, waar de verbeelding van deze jonge ‘kunstenaars’ op een bijzondere wijze aandacht krijgt onder noemer ‘Kindertrots’. Dat de kinderen en hun ouders trots zijn op het resultaat spreekt vanzelf. Meer informatie over Kindertrots (pdf)

Wij als organisatie van de kunstbeurs van Noord-Brabant hebben gemeend om dit gedachtegoed als goed doel te omarmen. Deze jonge kunstenaars worden tijdens de kunstbeurs een podium geboden om hun kunstwerken aan het grote publiek te tonen. De kunstwerken zullen tijdens de beurs worden geëxposeerd. Uiteraard zullen we alles in het werk stellen om de kunstwerken te verkopen. De opbrengst hiervan gaat naar de Edward de Bono Foundation en wordt gebruikt voor het verder ontwikkelen van denkvaardigheidstrainingen. Meer informatie over expositie Kindertrots (pdf)

Met de Foundation geloven wij in de GROEI van iedereen. Als ook u daarin gelooft en als het creëren van een nieuwe mindset in het onderwijs ook u aanspreekt, word dan ambassadeur van de Nederlandse Edward de Bono Foundation.

 

Edward de Bono Foundation - ambassadeur